Pikaluistelusta uusi harrastus?

Pikaluistelu

Talviurheilulajeista tulee ehkä perinteisesti ensimmäisenä mieleen hiihto ja jääkiekko, vaikka on olemassa paljon muutakin. Meidän olisikin suomalaisina, pitkien talvien vuoksi hyvä hyödyntää näitä mahdollisuuksia vielä harrastaa talviurheilulajeja.

Pikaluistelu on suhteellisen tuntematon laji vielä, vaikka muutamia kovatasoisia luistelijoita Suomesta jo löytyykin. Ehkä hieman yllättäenkin, se on myös yksi vanhimmista talviolympialaislajeista. Ensimmäiset MM-kisat lajin parissa järjestettiin vuonna 1893. Millaisia matkoja sitten luistellaan? Kilpamatkat ovat 500, 1500, 5000 ja 10000 metriä. Nämä ovat kaukaloluistelua, mutta lisäksi pikaluisteluun luetaan myös pidemmät matkat.

Suomessa tunnetuimpanana ja menestyneimpänä lajina onkin pitkän radan kilpaluistelu. Myöskin maratonmatkat luetaan pikaluisteluun. Pituus voi vaihdella kymmenestä kilometristä jopa 200 kilometriin. Luonnon salliessa, kilpailut voidaan tekojään lisäksi yhtä lailla järjestää luonnon jäällä. Harrastus ei katso myöskään ikää, sillä sitä voi harrastaa niin lapset kuin varttuneemmatkin aikuiset. Kilpailutoiminta alkaa kuitenkin yleensä 11 vuoden iässä, mutta joillain paikkakunnilla on sarjoja jopa siitä nuoremmillekin luistelijoille. Nuori pikaluistelija

Missä sitä voi harrastaa?

Moni onkin tutustunut järvenjäällä retkiluisteluun. Sitä kautta voikin siirtyä pikaluistelun pariin, mikäli laji tuntuu mieluisalta. Parhaimmat mahdollisuudet takaavat paikkakunnat, joissa ylläpidetään tekojäärataa, kuten Seinäjoella, Rovaniemellä tai Porissa. Harrastuksen kautta voi päästä jopa siirtymään tavoittelemaan kansainvälisiä arvomitaleita valmennusryhmien parissa. Suomessa on erikseen sprinttimaajoukkue, yleisluistelumaajoukkue sekä nuorten maajoukkue. Kilpailuja varten luistelijat käyttävät erityistä asua, mahdollisimman ihonmyötäistä mittatilausasua, jotta puvun aerodynamiikka olisi mahdollisimman hyvä.

Erilaisia kilpailuja ympäri vuoden

Harrastamisen ohessa lajille tyypillistä on luonnololisesti kilpailu, ja siitä järjestetäänkin useilla paikkakunnilla erilaisia Cuppeja. Erilaisissa kilpailuissa voi olla erilaiset pisteidenlaskumenetelmät, kuten yhteispistekilpailu, matkakohtainen kilpailu, viestikilpailu tai seurojen välinen team sprint. Useat kilpailut ovat Suomen luisteluliiton järjestämiä.

Tunnetuin suomalainen pikaluistelija Pekka Koskela

Pekka Koskela on tunnetuin suomalainen pikaluistelija, ja hän on keskittynyt pikamatkoille 500 ja 1000 metriä. Hän on saavuttanut muun muassa MM-pronssia vuonna 2005 sekä vuonna 2012. Sprinttereiden MM-kilpailuissa hän on päässyt hopealle vuonna 2007, jotka järjestettiin 20.-21. tammikuuta Norjassa. Tässä sprinttikilpailussa ideana oli luistella kahtena päivänä sekä 500 metriä että 1000 metriä. Tämän jälkeen pisteet laskettiin näiden neljän matkan yhteenlasketuin 500 metrin aikojen perusteella.

Pikaluistelu