Moottorikelkkailu

moottorikelkkailu

Yksi talviurheilun muoto niille, joiden mielestä hiihtäminen on tylsää, on moottorikelkkailu. Moottorikelkka on kevyt ja avoin maalla telamaton kuljeva ajoneuvo. Moottorikelkat on tarkoitettu pääasiassa lumessa ajettaviksi ja niillä voidaan ajaa monenlaisissa maastoisssa, myös hoidettujen ajoreittien ulkopuolella. Vuonna 2012 Suomessa oli yli 128 000 moottorikelkkaa.

Suomessa moottorikelkkailu on tiukemmin säädeltyä kuin naapurimaissa. Selkeät säännöt ovat mahdollistaneet harrastuksen kestävämmän ja turvallisemman kehityksen ja moottorikelkkareitit muodostavatkin jo maantieverkostoamme muistuttavan verkoston. Viime vuosikymmenet moottorikelkkailu onkin ollut harrastuksena jatkuvassa kasvussa. Pohjois-Suomessa kelkkailu on myös merkittävä tulonlähde matkailuyrityksille ja Suomen yksi talvimatkailun vetonauloista. Peräpohjolassa moottorikelkkaa käytetäänkin talvisin osin jokapäiväisenä kulkuvälineenä auton ohella.

moottorikelkka2

Moottorikelkkojen kehittyessä niitä on yhä enemmissä määrin alettu käyttää työkoneina talvisissa olosuhteissa. Muun muassa sähköyhtiöt käyttävät moottorikelkkoja sähkölinjojen korjauksissa ja huoltotöissä. Lapissa moottorikelkka on työkulkuneuvona käytännöllinen. Esimerkiksi poromiehet käyttävät paljon talvisin moottorikelkkoja ja Suomen Lapissa on myös poliiseilla omat moottorikelkkansa.

Moottorikelkkaa varten kuskilla on oltava vähintään T-kortti.