Moottorikelkkailu on myös urheilua

Kelkkailu enduro

Kaikki eivät aina oleta, että moottoriurheilulajit vaativat myös hyvää kuntoa ajajilta. Naiivisti voisi ajatella, että kone tekee kaiken työn, ja kuljettajan tarvitsee vain ohjata kulkuneuvoa, oli e sitten formula-auto, ralliauto, motocrosspyörä tai tässä tapauksessa moottorikelkka. Kuitenkin nopeuden ollessa kova, pitää kunnonkin olla hyvä, sillä nopeiden käännösten aikana g-voimat riuhtovat kehoa eri suuntiin fysiikan lakien mukaisesti. Tällöin kroppa pitää olla koko ajan staattisessa jännityksessä. Lisäksi pitää tietenkin olla kaikki muutkin aistit valppaana, jotta itse ohjaus sujuu mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Moottorikeilkkailu kilpailtavana lajina

Kuten lähestulkoon mistä tahansa muustakin talviurheilulajista, myöskin moottorikelkkailusta järjestetään kilpailuja. Suomenmestaruudesta kisaillaan vuosittain. Tietenkin tässä lajissa etenkin lumitilanne vaikuttaa asiaan merkitsevästi. Laji on siis luonnon armoilla. Lajissa kuitenkin kilpaillaan paljonkin, ja siitä järjestetään alkuun kolme SM-osakilpailua. Kauden avajaisten jälkeen ensi kauden ensimmäiset kolme osakilpailua, SM-Sprinttiä, järjestetään helmikuussa 2018, ja kilpailupaikoina ovat Hyrynsalmi, Iisalmi sekä Pikku-Syöte. Sprintit ovatkin hieman kevyempi tapa tutustua moottorikelkkailun maailmaan, vaikka haastetta siitäkin tietenkin löytyy. Toisena on Endurokelkkailu, missä onkin enemmän vaatimuksia päästä edes mukaan kisaamaan.

Kelkkailu enduro

 Sprinttien lisäksi kilpaillaan Endurossa

Endurossa on kyse luotettavuuskilpailusta. Siinä pitää ensin ajaa erilaisia koeosuuksia, jotta on kilpailukelpoinen. SM-kilpailuihin osallistuminen vaatii sadan kilometrin maastoajokokeita, sekä siirtymiä. Tämä on fyysisesti hyvin raskasta hommaa. Lajissa on siis periaatteessa idena yhden tai kahden kilpailupäivän ajan kokeilla, kuinka luotettava kyseinen kelkka on. Tietenkään kyse ei ole pelkän kelkan luotettavuudesta ja ominiasuuksista, vaan ajajathan tässä ovat koetuksella. Fyysinen puoli pitää olla kohdallaan, kuten myös refleksit. Miten sitten näin lyhyen kauden omaavassa lajissa, ainakin Etelä-Suomen osalta, treenataan talven ulkopuolella? Monet Moottorikelkkailun Endurossa kilpailijat harrastavat motocrossia kesäaikana. Tämä laji vaatii samalla lailla valppaita refleksejä sekä hyviä ajotaitoja.

Lajin parissa viihtyvät myös turistit

Moottorikelkkailu ei tietenkään ole rajoittunut vain kilpailujoiden yksinoikeutetuksi huviksi, vaan yhtä lailla vapaa-ajan harrastajat pitävät lajista. Lapissa tällä houkutellaan erityisesti turisteja, sillä kelkkaillen pääsee erittäin mukavasti tutustumaan Suomen kauniisiin, lumisin metsämaisemiin. Monilla suomalaisilla onkin moottorikelkka, ja sen ajaminen ei ole haastavaa. Lähes kuka tahansa voi kokeilla ajamista. Suomessa on tilaa ja mahdollisuuksia kokeilla sitä järjen jäillä, metsissä sekä niityillä ja pelloilla, jotka peittyvät ihanasta lumikerroksesta. Muistahan kuitenkin varoa kevään tullen heikkkoja jäitä, mikäli päädyt kelkan selkään!

Moottorikelkkailu lajina