Matti Nykänen – Mäkihypyn legenda

Kaikki ovat varmasti kuulleet joskus Matti Nykäsestä, yhdestä maailman tunnetuimmasta mäkihyppääjästä. Mäkihyppy on yksi suomen tunnetuimmista talviurheilulajeista, ja tällä kertaa haluaisimmekin perehtyä artikkelissamme tarkemmin tähän menestyneeseen urheilijasankariin. Nykänen on suomalainen nelinkertainen mäkihypyn olympiavoittaja, ja hän voitti urallaan jopa viisi olympiamitalia. Matti on pysynyt urheilu-uransa jälkeen vielä hyvin julkisuudessa, ja hän on myös tehnyt uraa laulajana.

Mäkihypyn huipulle vuonna 1981

Matti Nykänen on kotoisin Jyväskylästä, ja hän on syntynyt 17. heinäkuuta vuonna 1963. Hän nousi mäkihypyn huipputasolle vuonna 1981, jolloin hän pääsi nuorten maailmanmestaruuden huipulle, ja samalla hän voitti myös ensimmäisen aikuisten Suomen-mestaruutensa. Nykänen on tehnyt uransa aikana myös mäkihypyn ennätyksen. Merkittävimpiä saavutuksia hänellä on ollut neljä olympiakultaa sekä olympiahopea mäkihypyssä. Nykänen on voittanut myös monia palkintoja maailmanmestaruuskilpailuissa; viisi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. Yhteensä Nykänen on napannut itselleen jopa 44 mitalia uransa aikana.

Nykäsen huippukausi alkoi lähentyä loppuaan vuonna 1990 Thunder Bayssa. Tähän syynä oli rankoista treeneistä ja hyppäämisestä aiheutuneet nikamien kulumiset sekä selkäkivut. Näitä yritettiin lievittää erilaisin särkylääkkein sekä leikkauksin, mutta turhaan. Matti hyppäsi viimeisin hyppynsä Kajaanissa kesällä 1992.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen on ollut paljon julkisuudessa laulajauransa ansiosta, sekä yksityiselämäänsä liittyvien seikkojen vuoksi. Nykäsen levyjä ovat olleet muun muassa ’’Yllätysten yö’’, ’’Samurai’’ sekä ’’Elämä on laiffii’’.

Upeita palkintoja uransa aikana

Matti Nykänen on uransa ansiosta tavoittanut itselleen erilaisia saavutuksia ja palkintoja. Vuonna 1988 julkaistiin esimerkiksi Nykäsen muotokuvalla varustettu postimerkki, ja samana vuonna Jyväskylässä sijaitseva Laajavuoren hyppyrimäki nimettiin Matti Nykäsen mäeksi. Vuonna 2011 Matti sai kaikkien aikojen mäkihyppääjä – tittelin, ja vuonna 2013 hän sai palkinnon Suomen urheilugaala – tapahtumassa elämänurastaan mäkihypyn parissa.