Maastohiihto

Maastohiihto on kaikille suomalaisille tuttu laji. Yleensä lajin suosiota varjostaa muistot koulusta tai armeijasta, jossa hiihto on usein ollut väkinäistä pakkoa. Hiihto on kuitenkin erittäin monipuolinen ja tehokas urheilumuoto, sillä siinä joutuu koko kroppa töihin. Erityisesti se vahvistaa selkää, jalkoja sekä keskivartaloa. Lisäksi se parantaa sydämen suorityskykyä sekä hapenottokykyä.

Historia

Hiihto on alunperin kehitetty helpottamaan liikkumista talvella lumisessa maastossa. Moderni hiihto on mitä luultavammin saanut alkunsa nimenomaan Skandinaviasta, mutta jopa 10 000 vuotta vanhat seinämaalaukset vihjailevat, että suksia on käytetty jo tuolloin Kiinan alueella.

Nykyään hiihtoa harrastetaan lähinnä liikuntamuotona ja hiihdosta on kehkeytynyt myös useita alalajeja kuten ampumahiihto,  mäkihyppy sekä alppihiihto. Tässä artikkelissa kuitenkin pureudumme nimenomaan murtomaahiihdon eri hiihtotapoihin sekä tunnettuihin suomalaisiin hiihtäjiin.

Hiihtotavat

Hiihdossa on vakinoitunut kaksi hiihtotapaa: luistelu eli vapaa hiihtotapa sekä perinteinen hiihtotapa. Perinteisessä hiihtotyylissä hiihdetään usein latu-uralla. Perinteisen hiihtotekniikoita on useita, joita vaihdellaan maastosta riippuen. Perinteisen hiihtotekniikoita ovat vuorohiihto, tasatyöntö, yksipotkuinen tasatyöntö sekä haarakäynti, jota käytetään erityisesti jyrkissä ylämäissä.

Vapaassa hiihtotavassa on myös useita tekniikoita, joita myös vaihdellaan maaston mukaisesti. Luistelutyyli on huomattavasti nopeampi hiihtotapa kuin perinteinen tapa. Tekniikoita ovat vuoroluistelu, Mogren, Wassberg sekä kuokka. Vapaata hiihtotyyliä voi hiihtää myös sauvoitta, erityisesti alamäissä, kun sauvatyönnöstä ei ole enää etua vauhdin kiihdyttämisessä.

Tunnetut suomalaiset hiihtäjät

Kuuluisia suomalaisia mieshiihtäjiä ovat Juha Mieto, Harri Kirvesniemi sekä jo edesmennyt Mika Myllylä. Juha Mieto muistetaan hänen karvaista tappioistaan, joista tunnetuin on vuoden 1980 Lake Placidin talviolympialaisissa, jossa mieto hävisi voittajalle vain yhden sadasosasekunnin erolla.

Naisista puolestaan tunnettuja hiihtäjiä ovat Marja-Liisa Kirvesniemi, Aino-Kaisa Saarinen sekä Riitta-Liisa Roponen. Tämän hetken kovimpia hiihtäjiä on Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen. Yllättäjänä on myös Kaisa Mäkäräinen, jonka päälajina ampumahiihto. Tästä huolimatta Mäkäräinen on osallistunut myös vapaan hiihtotavan kilpailuihin ja voittanut muun muassa Krista Pärmäkosken.