Jääkiekko

jaakiekko

Historiaa

Jääkiekko on laji, jonka varmasti jokainen suomalainen tuntee. Se on lähtöisin jo 1800 – luvun puolivälistä, jolloin brittiliäiset sotilaat pelasivat ensimmäiset viralliset ottelunsa Kingstonissa ja Halifaxissa. Peli ei ollut kuitenkaan sellaista kuin nykypäivänä, vaan se oli lähinnä joukkuepallopeliä. Tällöin pelaajia oli yhdeksän, kun nykypäivänä joukkueissa on kuusi pelaajaa. Jääkiekkoa pidetään shintyn, hurlingin ja jääpallon muunnelmana.

Jääkiekko jonka tunnemme tänä päivänä on peräisin Kanadasta, Montrealin McGill-yliopistosta, jossa opiskelijat kehittivät tälle jäälle pelattavalle pelille uudet säännöt. Alkuaikojen jääkiekossa pelaajan oli mahdollista syöttää vain eteenpäin, ja myös pelaajamäärät ovat vaihdelleet kautta aikojen.

jaakiekko4

Säännöt

Jääkiekko on siis joukkuepeli, jota pelataan jääkaukalossa. Parhaat tuntomerkit jääkiekolle ovat kuusihenkiset joukkueet, luistimet, kypärät sekä jääkiekkomailat. Kaukalossa on pelitilanteessa yksi maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Pelaajien tarkoitus on saada kuminen kiekko vastustajan maaliin, ja voittaja onkin se joka on saanut enemmän maaleja. Jääkiekon säännöt vaihelevat maiden ja sarjojen mukaan. Suomessa  pelataan Kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntökirjan mukaan, mutta esimerkiksi NHL on turnaus, joka käyttää omia sääntöjä. Olennaisia pelitilannesääntöjä jääkiekossa on monia, mutta otetaan esimerkiksi ”paitsio” ja ”pitkä kiekko”.

  • Paitsio syntyy, jos pelaajan molemmat luistimet ovat kokonaisuudessaan yli siniviivan ennenkuin kiekko on ehtinyt hyökkäysalueelle.
  • Pitkä kiekko syntyy, jos puolustavan joukkueen pelaajan lyödessä kiekon omalta kenttäpuoliskoltaan toisen joukkueen päätyalueelle siten, ettei kiekko kosketa matkalla muhiin pelaajiin tai mailoihin.

Jääkiekko on levinnyt ympäri maailmaa, vaikka se on maailman mittakaavassa hyvin pieni laji. Suosituin laji se on kahdessa maassa, Kanadassa ja Suomessa.

jaakiekko2

Liiga – Suomen jääkiekon pääsarja

Liiga perustettiin 24. Toukokuuta 1975 korvaamaan SM-sarjaa, jota oli pelattu jo vuodesta 1928 alkaen. Suomen mestariksi pääsee se joukkue, joka voittaa neljä ottelua finaalisarjassa. Tämä SM-liiga on jaettu viiteen eri lohkoon, joissa on jokaisessa kolme eri joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti kotona ja kahdesti vieraissa. Runkosarjassa sijoille 7-10 sijoittuneet menevät pudostuskarsintaan joista jatkoon pääsee kahdella voitolla. Näiden jälkeen pääsee ottelemaan mestaruudesta. Ilves, Tappara, TPS ja Kärpät ovat voittaneet eniten SM-mitaleja.