Ajankohtaista

Moottorikelkkailu on myös urheilua

Kaikki eivät aina oleta, että moottoriurheilulajit vaativat myös hyvää kuntoa ajajilta. Naiivisti voisi ajatella, että kone tekee kaiken työn, ja kuljettajan tarvitsee vain ohjata kulkuneuvoa, oli e sitten formula-auto, ralliauto, motocrosspyörä tai tässä tapauksessa moottorikelkka. Kuitenkin nopeuden ollessa kova, pitää kunnonkin olla hyvä, sillä nopeiden käännösten aikana g-voimat riuhtovat kehoa eri suuntiin fysiikan lakien mukaisesti. Tällöin kroppa pitää olla koko ajan staattisessa jännityksessä. Lisäksi pitää tietenkin olla kaikki muutkin aistit valppaana, jotta itse ohjaus sujuu mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Moottorikeilkkailu kilpailtavana lajina

Kuten lähestulkoon mistä tahansa muustakin talviurheilulajista, myöskin moottorikelkkailusta järjestetään kilpailuja. Suomenmestaruudesta kisaillaan vuosittain. Tietenkin tässä lajissa etenkin lumitilanne vaikuttaa asiaan merkitsevästi. Laji on siis luonnon armoilla. Lajissa kuitenkin kilpaillaan paljonkin, ja siitä järjestetään alkuun kolme SM-osakilpailua. Kauden avajaisten jälkeen ensi kauden ensimmäiset kolme osakilpailua, SM-Sprinttiä, järjestetään helmikuussa 2018, ja kilpailupaikoina ovat Hyrynsalmi, Iisalmi sekä Pikku-Syöte. Sprintit ovatkin hieman kevyempi tapa tutustua moottorikelkkailun maailmaan, vaikka haastetta siitäkin tietenkin löytyy. Toisena on Endurokelkkailu, missä onkin enemmän vaatimuksia päästä edes mukaan kisaamaan.

Kelkkailu enduro

 Sprinttien lisäksi kilpaillaan Endurossa

Endurossa on kyse luotettavuuskilpailusta. Siinä pitää ensin ajaa erilaisia koeosuuksia, jotta on kilpailukelpoinen. SM-kilpailuihin osallistuminen vaatii sadan kilometrin maastoajokokeita, sekä siirtymiä. Tämä on fyysisesti hyvin raskasta hommaa. Lajissa on siis periaatteessa idena yhden tai kahden kilpailupäivän ajan kokeilla, kuinka luotettava kyseinen kelkka on. Tietenkään kyse ei ole pelkän kelkan luotettavuudesta ja ominiasuuksista, vaan ajajathan tässä ovat koetuksella. Fyysinen puoli pitää olla kohdallaan, kuten myös refleksit. Miten sitten näin lyhyen kauden omaavassa lajissa, ainakin Etelä-Suomen osalta, treenataan talven ulkopuolella? Monet Moottorikelkkailun Endurossa kilpailijat harrastavat motocrossia kesäaikana. Tämä laji vaatii samalla lailla valppaita refleksejä sekä hyviä ajotaitoja.

Lajin parissa viihtyvät myös turistit

Moottorikelkkailu ei tietenkään ole rajoittunut vain kilpailujoiden yksinoikeutetuksi huviksi, vaan yhtä lailla vapaa-ajan harrastajat pitävät lajista. Lapissa tällä houkutellaan erityisesti turisteja, sillä kelkkaillen pääsee erittäin mukavasti tutustumaan Suomen kauniisiin, lumisin metsämaisemiin. Monilla suomalaisilla onkin moottorikelkka, ja sen ajaminen ei ole haastavaa. Lähes kuka tahansa voi kokeilla ajamista. Suomessa on tilaa ja mahdollisuuksia kokeilla sitä järjen jäillä, metsissä sekä niityillä ja pelloilla, jotka peittyvät ihanasta lumikerroksesta. Muistahan kuitenkin varoa kevään tullen heikkkoja jäitä, mikäli päädyt kelkan selkään!

Moottorikelkkailu lajina

Avantouinti pitkäaikaiseksi harrastukseksi

Avantouinti

Suurin osa suomalaisista on varmaankin jossain vaiheessa kokeillut avantouintia edes kerran tai pari, mutta harva tietää, että siitä voi tehdä pidempiaikasisenkin harrastuksen josta järjestetään jopa suomenmestaruus- sekä maailmanmestaruuskisoja. Tämä saattaa kuulostaa vallan hurjallta hommalta, etenkin jos on tottunut vain kerran kastautumaan nopeasti avannossa saunasta päin.

Lajin parissa myös kilpaillaan

Suomessa näitä talviuimareita on jopa 120 000 henkilöä, jotka koostuvat yhtä lailla miehistä kuin naisistakin. Kilpailutoimintad lajin parissa tapahtuu 25 metrin altaassa, jossa nämä kylmää pelkäämättömät huimapäät ottavat mittaa nopeudesta. Kilpailu voi olla myös avantouinnissa viestikilpailu joukkueena. Ensimmäiset avantouinnin kisailut pidettiin Tampereella vuonna 1989, ja osanottajia oli tuolloin 110 kappaletta.

 Avantouinnista on hyötyä myös terveydelle

Vaikka tämä jäädyttävä aktiviteetti voi kuulostaa jopa epäterveelliselle, on siitä hyötyä monelle kehon toiminnalle. Luonnollisesti tällainen valtaisa, yhtäkkinen lämpötilaero parantaa verenkiertoa, etenkin ääreisverenkierron osalta. Saattaa kuulsotaa hyvin radikaalilta, mutta näin saat veren kiertämään varpaissa ja sormissakin. Pelkän verenkierron lisäksi siitä on apua ja ennaltaehkäisyä myös muihin vaivoihin. Se auttaa monenlaisiin lihaskipuihin ja jäykkyyksiin muun muassa selän ja niskan alueella. Lisäksi sen uskotaan vähentävän nivelkipuja ja jopa masentuneisuutta ja astmaa. Joillain vanhemmilla ihmisillä voi kuitenkin olla tunne, että he eivät yksinkertaisesti pysty mennä avantoon. Ihminen tietääkin siis, jos se on liian radikaali temppu omalle keholle, sillä sydämelle tämä on omalla tavallaan melkoisen raskasta. Verisuonten supistuminen nimittäin nostaa hetkellisesti sydämen syketaajuutta, ja etenkin saunomiseen yhdistettynä tämä yhtäkkinen lämpötilamuutos on raskas.

Lämpötilamuutos on myös suuri, mikäli upottaa päänsä veteen. Tämä ei ole suositeltavaa, sillä se voi jopa aiheuttaa alilämpöisyyttä.

Talviuimarin varusteet

Jotta vältyttäisiin näiltä epäsuotuisilta vaikutuksilta, uimarilla on simmareiden lisäksi hyvä olla muutama muukin varuste. Etenkin kylmällä pakkassäällä on hyvä pitää pipoa päässä avantoon mennessä ja siellä uidessa. Monilla on myös erityisesti avantouintiin suunnitellut jalkineet. Tämä helpottaa etenkin avannosta pois tullessa kovalla pakkasella. Jos nouset jäisestä vedestä ja tallustat sen jälkeen jäällä tai lumella, voi tuntua, että jalkasi jäävät hieman jäätikköön kiinni. Kengät ovat siis oivallinen varuste. Rajulta kuulsotavan lajin terveysvaikutukset jäävät kuitenkin huomattavasti positiivisen puolelle, joten käyhän lähipitäjäsi avantouintipaikass arohkeasti koittamassa talviaikaan.

Avantouimarin kengät

Pikaluistelusta uusi harrastus?

Talviurheilulajeista tulee ehkä perinteisesti ensimmäisenä mieleen hiihto ja jääkiekko, vaikka on olemassa paljon muutakin. Meidän olisikin suomalaisina, pitkien talvien vuoksi hyvä hyödyntää näitä mahdollisuuksia vielä harrastaa talviurheilulajeja.

Pikaluistelu on suhteellisen tuntematon laji vielä, vaikka muutamia kovatasoisia luistelijoita Suomesta jo löytyykin. Ehkä hieman yllättäenkin, se on myös yksi vanhimmista talviolympialaislajeista. Ensimmäiset MM-kisat lajin parissa järjestettiin vuonna 1893. Millaisia matkoja sitten luistellaan? Kilpamatkat ovat 500, 1500, 5000 ja 10000 metriä. Nämä ovat kaukaloluistelua, mutta lisäksi pikaluisteluun luetaan myös pidemmät matkat.

Suomessa tunnetuimpanana ja menestyneimpänä lajina onkin pitkän radan kilpaluistelu. Myöskin maratonmatkat luetaan pikaluisteluun. Pituus voi vaihdella kymmenestä kilometristä jopa 200 kilometriin. Luonnon salliessa, kilpailut voidaan tekojään lisäksi yhtä lailla järjestää luonnon jäällä. Harrastus ei katso myöskään ikää, sillä sitä voi harrastaa niin lapset kuin varttuneemmatkin aikuiset. Kilpailutoiminta alkaa kuitenkin yleensä 11 vuoden iässä, mutta joillain paikkakunnilla on sarjoja jopa siitä nuoremmillekin luistelijoille. Nuori pikaluistelija

Missä sitä voi harrastaa?

Moni onkin tutustunut järvenjäällä retkiluisteluun. Sitä kautta voikin siirtyä pikaluistelun pariin, mikäli laji tuntuu mieluisalta. Parhaimmat mahdollisuudet takaavat paikkakunnat, joissa ylläpidetään tekojäärataa, kuten Seinäjoella, Rovaniemellä tai Porissa. Harrastuksen kautta voi päästä jopa siirtymään tavoittelemaan kansainvälisiä arvomitaleita valmennusryhmien parissa. Suomessa on erikseen sprinttimaajoukkue, yleisluistelumaajoukkue sekä nuorten maajoukkue. Kilpailuja varten luistelijat käyttävät erityistä asua, mahdollisimman ihonmyötäistä mittatilausasua, jotta puvun aerodynamiikka olisi mahdollisimman hyvä.

Erilaisia kilpailuja ympäri vuoden

Harrastamisen ohessa lajille tyypillistä on luonnololisesti kilpailu, ja siitä järjestetäänkin useilla paikkakunnilla erilaisia Cuppeja. Erilaisissa kilpailuissa voi olla erilaiset pisteidenlaskumenetelmät, kuten yhteispistekilpailu, matkakohtainen kilpailu, viestikilpailu tai seurojen välinen team sprint. Useat kilpailut ovat Suomen luisteluliiton järjestämiä.

Tunnetuin suomalainen pikaluistelija Pekka Koskela

Pekka Koskela on tunnetuin suomalainen pikaluistelija, ja hän on keskittynyt pikamatkoille 500 ja 1000 metriä. Hän on saavuttanut muun muassa MM-pronssia vuonna 2005 sekä vuonna 2012. Sprinttereiden MM-kilpailuissa hän on päässyt hopealle vuonna 2007, jotka järjestettiin 20.-21. tammikuuta Norjassa. Tässä sprinttikilpailussa ideana oli luistella kahtena päivänä sekä 500 metriä että 1000 metriä. Tämän jälkeen pisteet laskettiin näiden neljän matkan yhteenlasketuin 500 metrin aikojen perusteella.

Pikaluistelu

Maastohiihto

Maastohiihto on kaikille suomalaisille tuttu laji. Yleensä lajin suosiota varjostaa muistot koulusta tai armeijasta, jossa hiihto on usein ollut väkinäistä pakkoa. Hiihto on kuitenkin erittäin monipuolinen ja tehokas urheilumuoto, sillä siinä joutuu koko kroppa töihin. Erityisesti se vahvistaa selkää, jalkoja sekä keskivartaloa. Lisäksi se parantaa sydämen suorityskykyä sekä hapenottokykyä.

Historia

Hiihto on alunperin kehitetty helpottamaan liikkumista talvella lumisessa maastossa. Moderni hiihto on mitä luultavammin saanut alkunsa nimenomaan Skandinaviasta, mutta jopa 10 000 vuotta vanhat seinämaalaukset vihjailevat, että suksia on käytetty jo tuolloin Kiinan alueella.

Nykyään hiihtoa harrastetaan lähinnä liikuntamuotona ja hiihdosta on kehkeytynyt myös useita alalajeja kuten ampumahiihto,  mäkihyppy sekä alppihiihto. Tässä artikkelissa kuitenkin pureudumme nimenomaan murtomaahiihdon eri hiihtotapoihin sekä tunnettuihin suomalaisiin hiihtäjiin.

Hiihtotavat

Hiihdossa on vakinoitunut kaksi hiihtotapaa: luistelu eli vapaa hiihtotapa sekä perinteinen hiihtotapa. Perinteisessä hiihtotyylissä hiihdetään usein latu-uralla. Perinteisen hiihtotekniikoita on useita, joita vaihdellaan maastosta riippuen. Perinteisen hiihtotekniikoita ovat vuorohiihto, tasatyöntö, yksipotkuinen tasatyöntö sekä haarakäynti, jota käytetään erityisesti jyrkissä ylämäissä.

Vapaassa hiihtotavassa on myös useita tekniikoita, joita myös vaihdellaan maaston mukaisesti. Luistelutyyli on huomattavasti nopeampi hiihtotapa kuin perinteinen tapa. Tekniikoita ovat vuoroluistelu, Mogren, Wassberg sekä kuokka. Vapaata hiihtotyyliä voi hiihtää myös sauvoitta, erityisesti alamäissä, kun sauvatyönnöstä ei ole enää etua vauhdin kiihdyttämisessä.

Tunnetut suomalaiset hiihtäjät

Kuuluisia suomalaisia mieshiihtäjiä ovat Juha Mieto, Harri Kirvesniemi sekä jo edesmennyt Mika Myllylä. Juha Mieto muistetaan hänen karvaista tappioistaan, joista tunnetuin on vuoden 1980 Lake Placidin talviolympialaisissa, jossa mieto hävisi voittajalle vain yhden sadasosasekunnin erolla.

Naisista puolestaan tunnettuja hiihtäjiä ovat Marja-Liisa Kirvesniemi, Aino-Kaisa Saarinen sekä Riitta-Liisa Roponen. Tämän hetken kovimpia hiihtäjiä on Krista Pärmäkoski sekä Kerttu Niskanen. Yllättäjänä on myös Kaisa Mäkäräinen, jonka päälajina ampumahiihto. Tästä huolimatta Mäkäräinen on osallistunut myös vapaan hiihtotavan kilpailuihin ja voittanut muun muassa Krista Pärmäkosken.

Lumilautailu kehittää osaamista

Lumilautailua voi kutsua enemmän elämäntavaksi kuin harrastukseksi, sillä se kirjaimellisesti vie mennessään! Tämä uskomaton talviurheilulaji tarjoaa ikimuistoisia hetkiä ja ainutlaatuisia kokemuksia. Nopea vauhti ja uskomattomat temput takaavat lajin monimuotoisuuden. Lumilautailussa on lukuisia alalajeja, joiden parissa voi kehittää omaa osaamistaan. Esimerkiksi half pipe on erinomainen vaihtoehto hurjapäille, jotka haluavat oppia temppuja paremmin.

Koordinaatiokyky kehittyy

Lumilautailu on harrastuksena kaiken kaikkiaan erittäin monipuolinen, sillä harrastajan koordinaatiokyky kehittyy vauhdilla. Liikkeet vaativat erilaisten lihasten käyttöä, minkä johdosta niin vatsa- kuin jalkalihakset ovat kipeinä ensimmäisten kertojen jälkeen. Positiivinen lisä on, että innokas urheilija voi nauttia tästä uskomattomasta elämyksestä raikkaassa ulkoilmassa!

Näin pääset harrastuksessa vauhtiin

Lumilautailun aloittamista voi kokeilla esimerkiksi vuokraamalla laudan paikallisesta laskettelukeskuksesta. Tällä tavalla on mahdollista tutustua lajiin ilman, että sitoo siihen välittömästi mukaan paljon pääomaa. Uusien lumilautojen hinnat pyörivät useamman sadan euron ympärillä, minkä takia ei kannata heti välittömästi ostaa omaa lautaa.

Nauti vauhdin huumasta Alpeilla

Harrastajat voivat nauttia upeista olosuhteista niin kotimaassa kuin ulkomailla. Esimerkiksi Keski-Euroopan Alpit tarjoavat uskomattoman elämyksen, jonka voi luoda niin off-piste-rinteissä kuin virallisissa paikoissa. Monien suosikkeihin lukeutuu esimerkiksi Ranskan Verbier, joka tarjoaa unohtumattomien kokemusten lisäksi käsittämättömän kauniita maisemia. Suomen sisällä esimerkiksi Ruka on vankkumaton lumilautailijoiden suosikki.

Suomalaiset loistavat maailman kärjessä

Urheilijatähdet ovat mukana kärkitaistelussa useissa eri lajityyleissä. Enni Rukajärvi onkin tuttu nimi lähes jokaiselle suomalaiselle, sillä hän kuuluu viime vuosien kirkkaimpaan kärkeen. Half pipessa, slopestylessa ja big airissa kilpaileva Peetu Piiroinen on niin ikään tuonut mainetta ja kunniaa suomalaisille kisatessaan arvostetuissa kilpailuissa ympäri maailmaa. Roope Tonteri on sen sijaan niittänyt menestystä slopestylen ja big airin parissa, joten sinivalkoiset värit ovat hienosti edustettuina maailman huipulla.

Matti Nykänen – Mäkihypyn legenda

Kaikki ovat varmasti kuulleet joskus Matti Nykäsestä, yhdestä maailman tunnetuimmasta mäkihyppääjästä. Mäkihyppy on yksi suomen tunnetuimmista talviurheilulajeista, ja tällä kertaa haluaisimmekin perehtyä artikkelissamme tarkemmin tähän menestyneeseen urheilijasankariin. Nykänen on suomalainen nelinkertainen mäkihypyn olympiavoittaja, ja hän voitti urallaan jopa viisi olympiamitalia. Matti on pysynyt urheilu-uransa jälkeen vielä hyvin julkisuudessa, ja hän on myös tehnyt uraa laulajana.

Mäkihypyn huipulle vuonna 1981

Matti Nykänen on kotoisin Jyväskylästä, ja hän on syntynyt 17. heinäkuuta vuonna 1963. Hän nousi mäkihypyn huipputasolle vuonna 1981, jolloin hän pääsi nuorten maailmanmestaruuden huipulle, ja samalla hän voitti myös ensimmäisen aikuisten Suomen-mestaruutensa. Nykänen on tehnyt uransa aikana myös mäkihypyn ennätyksen. Merkittävimpiä saavutuksia hänellä on ollut neljä olympiakultaa sekä olympiahopea mäkihypyssä. Nykänen on voittanut myös monia palkintoja maailmanmestaruuskilpailuissa; viisi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. Yhteensä Nykänen on napannut itselleen jopa 44 mitalia uransa aikana.

Nykäsen huippukausi alkoi lähentyä loppuaan vuonna 1990 Thunder Bayssa. Tähän syynä oli rankoista treeneistä ja hyppäämisestä aiheutuneet nikamien kulumiset sekä selkäkivut. Näitä yritettiin lievittää erilaisin särkylääkkein sekä leikkauksin, mutta turhaan. Matti hyppäsi viimeisin hyppynsä Kajaanissa kesällä 1992.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen on ollut paljon julkisuudessa laulajauransa ansiosta, sekä yksityiselämäänsä liittyvien seikkojen vuoksi. Nykäsen levyjä ovat olleet muun muassa ’’Yllätysten yö’’, ’’Samurai’’ sekä ’’Elämä on laiffii’’.

Upeita palkintoja uransa aikana

Matti Nykänen on uransa ansiosta tavoittanut itselleen erilaisia saavutuksia ja palkintoja. Vuonna 1988 julkaistiin esimerkiksi Nykäsen muotokuvalla varustettu postimerkki, ja samana vuonna Jyväskylässä sijaitseva Laajavuoren hyppyrimäki nimettiin Matti Nykäsen mäeksi. Vuonna 2011 Matti sai kaikkien aikojen mäkihyppääjä – tittelin, ja vuonna 2013 hän sai palkinnon Suomen urheilugaala – tapahtumassa elämänurastaan mäkihypyn parissa.

Taitoluistelu

taitoluistelu1

Tänään tutustumme talvilajeista taitoluisteluun. Tuskin tarvitsee erikseen mainita, että siinä luistellaan jääkentällä taitoluistimilla ja esitetään erilaisia ohjelmia musiikin tahdissa. Taitoluistelussa pyritään yhtä aikaa sekä teknisesti vaativaan että taiteelliseen ja musiikkia tulkitsevaan suoritukseen, jossa eri elementut kuten hypyt ja piruetit muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Taitoluistelussa on neljä eri kilpailumuotoa: yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Taitoluistelu on olympialaji ja siinä kilpaillaan miesten ja naisten uksinluitelussa, pariluistelussa ja jäätanssissa.

Luisteluharrastus kasvoi 1800-louvulla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kun kaupunkeihin syntyi maksullisia luistinratoja ja luisteluseuroja, ja kun jäähdytystekniikan kehityksen muötä voitiin avata keinojäähalleja. Ensimmäiset taitoluistelun Euroopan-mestaruuskilpailut järjestettiin miesten yksinluistelussa 1891. Kansainvälinen luisteluliitto IEV perustettiin 1892, ja vuonna 1895 se laati taitoluistelulle kilpailusäännöt, jotka olivat sellaisinaan voimassa 60-luvulle saakka. Säännöissä ohjelmaan lisättiin pakollisten kuvioiden lisäksi myös yleisön suosima vapaaohjelma, jonka painoarvo oli 40 prosenttia kokonaispisteistä. Vapaaohjelma arvioitiin erikseen teknisen toteutuksen ja taiteellisen vaikutelman mukaan, ja maksimipistemäärä oli 6,0.

Suomeen taitoluistelu saapui 1875, kun amerikkalainen Jackson Haines vieraili Helsingissä ja Kokkolassa. Vierailu inspiroi luomaan organisoitua taitoluistelutoimintaa, ja ensimmäinen taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) perustettiin. Suomen Luistinliitto hallinnoi lajia vuodesta 1908 alkaen, ja oma lajiliitto perustettiin 1960. Taitoluistelua kutsuttiin Suomessa kaunoluisteluksi aina 1960-luvulle saakka, kunnes Suomen Kaunoluisteluliitto vaihtoi nimeä Suomen Taitoluisteluliitoksi vuonna 1968.

Suomi on muodostelmaluistelun kärkimaita. Vahvoja joukkueita kansainvälisellä senioritasolla ovat Helsingin Luistelijoiden Marigold IceUnity, Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes ja Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique. Vuoden 2010 muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa Suomi saavutti kaksoisvoiton, kun Rockettes luisteli voittoon ja Marigold hopealle.

 

Moottorikelkkailu

Yksi talviurheilun muoto niille, joiden mielestä hiihtäminen on tylsää, on moottorikelkkailu. Moottorikelkka on kevyt ja avoin maalla telamaton kuljeva ajoneuvo. Moottorikelkat on tarkoitettu pääasiassa lumessa ajettaviksi ja niillä voidaan ajaa monenlaisissa maastoisssa, myös hoidettujen ajoreittien ulkopuolella. Vuonna 2012 Suomessa oli yli 128 000 moottorikelkkaa.

Suomessa moottorikelkkailu on tiukemmin säädeltyä kuin naapurimaissa. Selkeät säännöt ovat mahdollistaneet harrastuksen kestävämmän ja turvallisemman kehityksen ja moottorikelkkareitit muodostavatkin jo maantieverkostoamme muistuttavan verkoston. Viime vuosikymmenet moottorikelkkailu onkin ollut harrastuksena jatkuvassa kasvussa. Pohjois-Suomessa kelkkailu on myös merkittävä tulonlähde matkailuyrityksille ja Suomen yksi talvimatkailun vetonauloista. Peräpohjolassa moottorikelkkaa käytetäänkin talvisin osin jokapäiväisenä kulkuvälineenä auton ohella.

moottorikelkka2

Moottorikelkkojen kehittyessä niitä on yhä enemmissä määrin alettu käyttää työkoneina talvisissa olosuhteissa. Muun muassa sähköyhtiöt käyttävät moottorikelkkoja sähkölinjojen korjauksissa ja huoltotöissä. Lapissa moottorikelkka on työkulkuneuvona käytännöllinen. Esimerkiksi poromiehet käyttävät paljon talvisin moottorikelkkoja ja Suomen Lapissa on myös poliiseilla omat moottorikelkkansa.

Moottorikelkkaa varten kuskilla on oltava vähintään T-kortti.

Ampumahiihto

Ampumahiihto on ruotsista peräisin oleva talviurheilulaji, jonka perinteet ovat lähtöisin metsästys – ja sodankäyntitaidoista. Tässä suositussa urheilulajissa on yhdistetty maastohiihto ja ammunta ja perinteiden mukaan talvioloissa metsästävän tai taistelevan tulisi kyetä ampumaan suuren rasituksen jälkeen mahdollisimman tarkasti.  Yleisesti ottaen ampumahiihdossa hiihdetään vapaalla hiihtotavalla. Hiihdettäessä kannetaan pienoiskivääriä, ja kun kilpailija pääsee ampumapaikalle, ampuminen tapahtuu makuu – tai pystyasennosta. Vaikka ampumahiihdossa on yhdistetty kaksi eri lajia, on hiihto niistä kuitenkin tärkeämpi laji. Eli kilpailija ei pärjäisi kisassa hyvin, jos hän pudottaisi kaikki taulut ampumapaikalla, mutta hiihtäisi huonosti.

ampumahiihto

Yleistä tietoa

Ensimmäinen ampumahiihtoa muistuttava kilpailu käytiin vuonna 1767 norjalaisten rajavartioston sotilaiden välillä. Esiasteena ampumahiihdolle pidetään sotilaspartiohiihtoa, mutta nykyinen ampumahiihto on peräisin Ruotsista. Ensimmäiset nykyaikaisen ampumahiihdon MM-kilpailut olivat vuonna 1958.

Niinkuin aiemmin mainittu, ampumahiihdossa hiihdetään vapaalla hiihtotavalla ja kannetaan pienoiskivääriä selässä. Asetta saa alkaa kantamaan selässä 17 ikävuoden jälkeen. Uusimmissa asemalleissa on varmistin, mutta se ei ole pakollinen varuste. Kiväärin lippaaseen mahtuu viisi patruunaa, ja ampuminen tapahtuu makuu – tai pystyasennosta. Taulut ovat 50 metrin päästä ampumapaikalta, joka on aina jokaisessa kilpailussa sama. Taulun osuma-alue voi olla kuitenkin erikokoinen ja taulun kaatumiseen riittää se, että vain puoli luotia osuu tauluun. Jokaisella ampumapaikalla on viisi taulua, joiden alas ampumiseen on käytettävissä viisi eri patruunaa.

Ampumahiihdossa on monia eri muotoja, joita on yhteensä seitsemän. Erilaisia muotoja ovat normaalikilpailu, pikamatka, takaa-ajo, yhteislähtö, viesti, sekaviesti sekä pariviesti. Normaalikilpailuun kuuluu neljä eri ammuntaa. Ensimmäinen tapahtuu makuuasennosta, ja sitä seuraa pystymmunta, sen jälkeen taas makuuammunta ja taas kerran ammutaan pystyasennosta. Takaa-ajossa pikamatkan voittaja lähtee ensimmäisen, toinen toisena ja niin edelleen.  Takaa-ajoon kuuluu myös neljä eri ammuntaa.

ampumahiihto1

Menestyneitä ampumahiihtäjiä

Menestyneimpiä naisia ampumahiihdossa ovat muun muassa Kaisa Mäkäräinen, Darja Domratseva, Gabriela Soukalová ja Tora Berger. Menestyneitä miehiä ovat muun muassa Ole Einar Bjørndalen, Martin Fourcade sekä Emil Hegle Svendsen. Suomalainen Kaisa Mäkäräinen voitti ensimmäisenä suomalaisena ampumahiidon maailmancupin kokonaiskilpailun. Hän on myös voittanut takaa-ajon maailmanmestaruuden, ja hänet on valittu Suomen vuoden urheilijaksi.

Jääkiekko

jaakiekko

Historiaa

Jääkiekko on laji, jonka varmasti jokainen suomalainen tuntee. Se on lähtöisin jo 1800 – luvun puolivälistä, jolloin brittiliäiset sotilaat pelasivat ensimmäiset viralliset ottelunsa Kingstonissa ja Halifaxissa. Peli ei ollut kuitenkaan sellaista kuin nykypäivänä, vaan se oli lähinnä joukkuepallopeliä. Tällöin pelaajia oli yhdeksän, kun nykypäivänä joukkueissa on kuusi pelaajaa. Jääkiekkoa pidetään shintyn, hurlingin ja jääpallon muunnelmana.

Jääkiekko jonka tunnemme tänä päivänä on peräisin Kanadasta, Montrealin McGill-yliopistosta, jossa opiskelijat kehittivät tälle jäälle pelattavalle pelille uudet säännöt. Alkuaikojen jääkiekossa pelaajan oli mahdollista syöttää vain eteenpäin, ja myös pelaajamäärät ovat vaihdelleet kautta aikojen.

jaakiekko4

Säännöt

Jääkiekko on siis joukkuepeli, jota pelataan jääkaukalossa. Parhaat tuntomerkit jääkiekolle ovat kuusihenkiset joukkueet, luistimet, kypärät sekä jääkiekkomailat. Kaukalossa on pelitilanteessa yksi maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Pelaajien tarkoitus on saada kuminen kiekko vastustajan maaliin, ja voittaja onkin se joka on saanut enemmän maaleja. Jääkiekon säännöt vaihelevat maiden ja sarjojen mukaan. Suomessa  pelataan Kansainvälisen jääkiekkoliiton sääntökirjan mukaan, mutta esimerkiksi NHL on turnaus, joka käyttää omia sääntöjä. Olennaisia pelitilannesääntöjä jääkiekossa on monia, mutta otetaan esimerkiksi ”paitsio” ja ”pitkä kiekko”.

  • Paitsio syntyy, jos pelaajan molemmat luistimet ovat kokonaisuudessaan yli siniviivan ennenkuin kiekko on ehtinyt hyökkäysalueelle.
  • Pitkä kiekko syntyy, jos puolustavan joukkueen pelaajan lyödessä kiekon omalta kenttäpuoliskoltaan toisen joukkueen päätyalueelle siten, ettei kiekko kosketa matkalla muhiin pelaajiin tai mailoihin.

Jääkiekko on levinnyt ympäri maailmaa, vaikka se on maailman mittakaavassa hyvin pieni laji. Suosituin laji se on kahdessa maassa, Kanadassa ja Suomessa.

jaakiekko2

Liiga – Suomen jääkiekon pääsarja

Liiga perustettiin 24. Toukokuuta 1975 korvaamaan SM-sarjaa, jota oli pelattu jo vuodesta 1928 alkaen. Suomen mestariksi pääsee se joukkue, joka voittaa neljä ottelua finaalisarjassa. Tämä SM-liiga on jaettu viiteen eri lohkoon, joissa on jokaisessa kolme eri joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti kotona ja kahdesti vieraissa. Runkosarjassa sijoille 7-10 sijoittuneet menevät pudostuskarsintaan joista jatkoon pääsee kahdella voitolla. Näiden jälkeen pääsee ottelemaan mestaruudesta. Ilves, Tappara, TPS ja Kärpät ovat voittaneet eniten SM-mitaleja.